«14 жовтня — День створення Української Повстанської Армії (УПА)»

У понеділок, 14 жовтня, Україна відзначає День створення Української Повстанської Армії (УПА). Вважається, що 14 жовтня 1942 року в місті Сарни (Рівненська область) було сформовано перший підрозділ (сотня) УПА на чолі з польовим командиром Сергієм Качинським («Остапом»). Качинський був військовим референтом Організації українських націоналістів (крила на чолі зі Степаном Бандерою) в Рівненській області.

У роки Другої світової війни УПА виникла як військово-політична формація українського визвольного руху і була єдиною силою, яка декларувала метою своєї боротьби створення незалежної української держави.

УПА – це важлива сторінка української політичної та суспільної історії, боротьби за створення незалежної держави в умовах тоталітарного панування спершу нацистів, а потім радянців. УПА, борючись за визволення українського народу, і за побудову української самостійної соборної держави, одночасно боролася за визволення всіх поневолених народів, за право кожного народу жити у власній національній суверенній державі. УПА на практиці всією своєю діяльністю реалізувала оголошений нею великий клич: « Воля народам! Воля людині».

«Боролись! Боремось! Поборемо!» Таке гасло продовжувачів боротьби з російським агресором славною естафетою поколінь перейшло від борців УПА до ЗСУ.

Тримаймо стрій!

Все буде Україна!